U bent hier: Home / Miljoenennota

Miljoenennota

En is de Minister van Financieen verantwoordelijk voor het beheer van de begroting van de nationale schuld.  Daarnaast zijn alle ministers verantwoordelijk voor de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het beleid dat aan hun begroting ten grondslag ligt. Dat staat allemaal in de Comptabiliteitswet 2001.

Vooral dat laatste. de doeltreffendheid en doelmatigheid die aan de miljoenennota ten grondslag ligt, biedt elk jaar weer voer voor discussie in de Tweede Kamer en daar buiten.

En na ongeveer precies negen maanden moet elke Minister van Financiën aantoenen dat de miljoenennota echt zo doeltreffend en doelmatig was als het jaar daarvoor tijdens Prinsjesdag werd aangenomen, dat gebeurt op Gehaktdag, de Derde Woensdag in Mei, de dag van de fiananciële verantwoording. 

Dan legt de Minister van Fianciën voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal verantwoording af voor het beleid dat hij het jaar daarvoor op Prinsjesdag met de miljoenennota beloofde te zullen uitvoeren.  

Omdat de Minister van Fianciën dan op Gehaktdag echt met zijn billen bloot moet doet hij op Prinsjesdag bij het preseteren van de miljoenennota natuurlijk extra zijn best, want de beloften die hij op Prinsjesdag met de miljoenennota doet maken negen maanden later op Gehaktdag schuld.

Veel plezier met de miljoenennota.

Share |
comments powered by Disqus